Center-logo

پیس میکر یا باتری قلب چیست؟

مطالعات الکتروفیزیولوژی

در مورد بیشتر افرادیکه مشکلات مربوط به فعالیت الکتریکی قلب دارند، مانند اختلال ریتم یا آریتمی (تپش‌های نامنظم قلب)، نوار قلب یا سایر بررسی‌های معمولی اطلاعات کافی ارایه نمی‌کنند. مطالعات الکتروفیزیولوژی بررسی‌هایی هستند که با استفاده از کاتترگذاری، پزشک را قادر به ارسال ایمپالس‌های الکتریکی کنترل شده به درون قلب می‌نمایند و به این وسیله تعیین می‌شود که مشکل در کجای قلب قراردارد و چگونه باید اصلاح شود.
برای انجام مطالعات الکتروفیزیولوژی، پزشک یک کاتتر قلبی را وارد بدن می‌کند و سپس نوعی الکترود را به داخل حفرات قلب بیمار می‌فرستد. این الکترود، ایمپالس را به قلب بیمار می‌فرستد و آن ‌را با سرعت‌های مختلف به تپش در می‌آورد. پزشک این ایمپالس‌ها را دنبال کرده و نقشه دستگاه هدایت الکتریکی قلب و واکنش آن به ایمپالس‌ها را ترسیم می‌نماید. ممکن است در طول کاتترگذاری برای ایجاد اختلال ریتم (آریتمی) یا به منظور متوقف نمودن اختلال ریتم به شما داروهای خاصی داده شود تا معلوم شود که بهترین دارو برای شما کدام است.
باطری قلب؛ زمانی که افراد با ریتم نامنظم قلب مواجه می‌شوند با مراجعه به پزشک متخصص ممکن است استفاده از باتری قلب که در اصطلاح پزشکی ضربان ساز قلب نیز نامیده می‌شود برایشان توصیه شود.ا بلیشن

امروزه از روش تخریب با استفاده ازکاتتر به طورگسترده‌ای برای درمان انواع تاکی‌کاردی(ضربان سریع قلب) دهلیزی، مثل فیبریلاسیون دهلیزی، فلوتردهلیزی و تاکی‌کاردی دهلیزی و برخی از انواع تاکی‌کاردی بطنی استفاده می‌شود. برای انجام تخریب با کاتتر، الکتروفیزیولوژیست (پزشک متخصص تشخیص و درمان آریتمی‌ها) یک یا چند کاتتر که در انتهای خود الکترود دارند را وارد حفرات قلب می‌کند و از نوعی انرژی (معمولا امواج رادیویی) برای نابودکردن (تخریب) بافت غیرطبیعی قلب که باعث ایجادپیام‌های الکتریکی اضافی می‌شود، استفاده می‌نماید. مساحت ناحیه‌ای از بافت قلب که تخریب می‌شود خیلی کم است (در حدود یک پنجم اینچ) و در کارکرد کلی قلب هیچ اثری ندارد. یک اسکار (بافت ترمیمی) کوچک و بدون خطر در این ناحیه تشکیل می‌شود و ریتم طبیعی قلب باز می‌گردد.
این روش میزان موفقیت بسیار بالایی داشته و عوارض جانبی کمی دارد و به بی‌هوشی ملایم و بی‌حسی موضعی نیاز دارد. این روش درد و ناراحتی اندکی دارد و بسیاری از افراد بعد از چند روز به فعالیت معمولی خود برمی‌گردند. در بیشتر افراد تاکی‌کاردی مداوا می‌شود و این افراد دیگر نیازی به استفاده از داروهای ضدآریتمی ندارند.

ضربان ساز دستگاه کوچکی است که برای کمک به کنترل ضربان قلب در زیر پوست قفسه سینه قرار می‌گیرد. این دستگاه برای درمان ضربان قلب نامنظم (آریتمی)، به ویژه آهسته، استفاده می شود. ناگفته نماند که کاشت ضربان ساز در قفسه سینه به یک روش جراحی نیاز دارد.

ضربان ساز چیست؟

ضربان ساز قلب دستگاه کوچکی است که برای حفظ ضربان قلب و ریتم مناسب، تکانه‌های الکتریکی را به عضله قلب می‌فرستد. همچنین می توان از ضربان ساز ضربان قلب برای درمان غش (سنکوپ)، نارسایی احتقانی قلب و به ندرت کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک نیز استفاده کرد. این دستگاه در حین جراحی‌ای جزئی دقیقاً زیر پوست قفسه سینه کاشته می‌شود. قلب سالم ضربان ساز مخصوص به خود را دارد که میزان ضربان قلب را تنظیم می‌کند. اما در برخی از افراد قلب مرتباً نمی‌تپند، که ناشی از مشکلی به نام آریتمی است. که در این حالت، دستگاه ضربان ساز می‌تواند آن را اصلاح کند.

باطری قلب چگونه کاشته می‌شود؟

ضربان سازها به دو روش کاشته می‌شوند:

رویکرد قلب و عروق: این متداول‌ترین تکنیک مورد استفاده است. این روش در آزمایشگاه ضربان ساز قلب یا آزمایشگاه الکتروفیزیولوژی انجام می شود.

  • داروی بی حسی موضعی (داروی تسکین دهنده درد) برای بی حس شدن محل تجویز می‌شود. در جایی که لیدها و ضربان ساز قلب وارد می شود، برشی در سینه ایجاد می شود.
  • سرب (ها) از طریق برش وارد ورید می‌شوند، سپس با کمک دستگاه فلوروسکوپی به قلب هدایت می‌شوند.
  • نوک سرب به عضله قلب متصل می‌شود، در حالی که انتهای دیگر سرب (متصل به مولد نبض) در جیب ایجاد شده در زیر پوست در قسمت بالای قفسه سینه قرار دارد.

رویکرد اپیکاردیال: این مورد بیشتر در کودکان استفاده می‌شود.

  • این روش توسط یک جراح در یک مجموعه جراحی انجام می‌شود. بیهوشی عمومی برای خواباندن کودک انجام می‌شود.
  • جراح نوک سرب را به عضله قلب متصل می‌کند، در حالی که انتهای دیگر سرب (متصل به مولد نبض) در جیب ایجاد شده در زیر پوست در شکم قرار دارد.
  • اگرچه بهبود با رویکرد اپی کاردی طولانی‌تر از روش دیگر است، اما تکنیک‌های کم تهاجم امکان بستری در بیمارستان و زمان بهبود سریع تر را فراهم می‌کند.

 

مراقبت‌ها و محدودیت‌های بعد از جراحی باطری قلب

  • توصیه می‌شود که هر روز پانسمان محل جراحی تعویض گردد و نیازی نیست روی موضع، دارو یا ماده خاصی بمالید، اما پانسمان را با دستکش و گاز استریل تعویض نمائید.
  • اگر با قرمزی و تورم محل زخم  مواجه شدید سریعا به پزشک معالج اطلاع دهید.
  • تا زمانی که بخیه‌ها را نکشیده‌اید به محل زخم آب نرسد و استحمام انجام نشود.
  • به مدت یک ماه حرکات شانه چپ را محدود شود و بهتر است به پهلوی چپ خود نخوابید.
  • گوشی تلفن همراه خود را به طور مستقیم روی محل نصب پیس میکر نگذارید. توصیه می‌شود که موبایل را حداقل ۱۵ سانتی‌متر دورتر از پیس میکر قرار دهید. در هنگام مکالمه با تلفن همراه آن را روی گوش سمت راست خود قرار دهید.
  • از حضور در مکان­هایی که امواج مغناطیسی قوی دارند مانند رانندگی با موتور سیکلت، کار با اره برقی، پست‌های برق فشار قوی و امثال آن خودداری نمایید.
  • در هنگام سفر با هواپیما، مسئولین بازرسی را از وجود پیس میکر خود مطلع نمائید.
  • در صورت نیاز به انجام MRI با پزشک خود مشاوره کنید.
  • قبل از انجام اقدام خدمات دندانپزشکی، حتما با پزشک خود مشورت نمائید.