درمان لیزری کاهنده فشار داخل چشم

گلوکوم یا آب سیاه به بیماری ای گفته می شود که طی آن عصب بینایی در اثر عواملی مانند افزایش فشار داخل چشمی (یا به اختصار فشار چشم) آسیب می بیند. از آنجا که عصب بینایی مسئولیت انتقال اطلاعات بینایی به مغز را برعهده دارد، آسیب آن (به تدریج) موجب نقص میدان بینایی می شود و در صورتی که بیماری درمان نشده و پیشرفت کند در نهایت می تواند به نابینایی کامل منجر شود.

در بعضی موارد عامل ایجاد گلوکوم قابل تشخیص است مانند ضربه به چشم، بعضی از اعمال جراحی چشم و بسته شدن زاویه چشم، اما در بسیاری از موارد گلوکوم یک بیماری با علت ناشناخته است و عوامل ژنتیک و محیطی فراوانی در ایجاد آن دخیل هستند.

* انواع گلوکوم:

گلوکوم را می توان به دو دسته، گلوکوم زاویه باز و گلوکوم زاویه بسته تقسیم کرد. خوب است شما هم بدانید که زاویه چشم به بخشی از چشم گفته می شود که بین عنبیه (بخش رنگی چشم) و قرنیه (بخش شفاف چشم) قرار گرفته است. به طور معمول در ناحیه جلویی چشم مایعی شفاف در حرکت است؛ این مایع در داخل چشم تولید می شود و از ناحیه زاویه چشم خارج می شود. در صورتی که زاویه چشم دچار آسیب شده یا بسته شود، این مایع قادر به خروج از چشم نیست و موجب افزایش فشار داخل چشم و بروز گلوکوم می شود.

در بیشتر موارد، بیماران با گلوکوم از نوع زاویه باز روبرو می شوند، اما درصد قابل توجهی از بیماران نیز دچار تنگی یا بسته بودن زاویه چشم هستند.

* علائم گلوکوم:

علائم گلوکوم بر حسب نوع آن متفاوت است:

الف: گلوکوم مادرزادی با علائمی از قبیل سفیدی قرنیه، اشک ریزش، ترس از نور و بزرگی چشم ظاهر می شود.

ب: گلوکوم زاویه باز: در اغلب موارد گلوکوم زاویه باز (و همچنین گلوکوم زاویه بسته) مزمن، بیمار متوجه وجود گلوکوم نمی شود مگر اینکه بیماری بسیار پیشرفت کند و اختلال در میدان بینایی ایجاد شود.

ج: گلوکوم زاویه بسته حاد: این بیماری با علائم حاد کاهش دید در چشم، اشک ریزش، ترس از نور، دیدن هاله و رنگین کمان اطراف نورها، تهوع و استفراغ بروز می کند. در چنین شرایطی، بیمار باید به صورت اورژانس به چشم پزشک مراجعه کرده و تحت درمان فوری قرار گیرد.

1. شب قبل از جراحی استحمام کرده و صورت خود را با صابون یا شامپوی بچه رقیق شده بشویید.

2. با توجه به زمان جراحی که توسط تیم درمانی به بیمار اعلام می شود ملاحظات تغذیه ای را رعایت فرمایید.

3. اگر از داروی خاصی استفاده می کنید، حتما به جراح چشم پزشک بیمارستان مهرگان و متخصص بیهوشی اطلاع دهید.

توجه:

* داروهای پرفشاری خون و داروهای کاهنده چربی خون باید طبق دستور قبلی استفاده شوند.

* داروهای قلبی باید طبق دستور قبلی استفاده شوند. در صورت استفاده از آسپرین و وارفارین در صورت امکان این داروها باید قطع گردند؛ اما در این مورد حتما با چشم پزشک معالج خود مشورت کنید.

* در صورتی که به دیابت مبتلا هستید به چشم پزشک معالج خود اطلاع دهید.

1. بعد از ترخیص، بر روی چشم شما محافظ پلاستیکی و پانسمان قرار داده می شود. از باز کردن پانسمان در خانه پرهیز کنید.

2. استراحت در روز اول بعد از جراحی توصیه می شود. بعد از جراحی گلوکوم از برداشتن اجسام سنگین (به طور معمول بیش از 2 کیلوگرم) خودداری کنید. چنانچه از پله باید بالا بروید، رعایت احتیاط و همراهی توسط نزدیکان بیمار ضروری است.

3. در زمان استراحت زیر سر باید بالاتر از معمول باشد.

4. مصرف غذاهای سبک، مایعات گرم خوردن سبزیجات و میوه مناسب برای تسریع بهبودی مناسب است.

5. بعد از جراحی های گلوکوم احساس وجود جسم خارجی طبیعی است. برای کاهش ناراحتی بیمار مسکن تجویز می شود.

* نکته مهم:

– بیمار یک روز بعد از جراحی باید برای معاینه مراجعه کند.

– جراحی گلوکوم برای حفظ بینایی و پیشگیری از نابینایی است و موجب افزایش دید نمی شود.

– از چه سن بیماری گلوکوم اهمیت پیدا می کند؟

در افراد عادی از 40سالگی بیماری گلوکوم اهمیت پیدا کرده و باید معاینه های چشم پزشکی به شکل منظم در بیمارستان مهرگان پیگیری شود.

– چه عواملی در بروز بیماری گلوکوم نقش دارند؟

عامل اصلی ابتلا به بیماری گلوکوم ناشی از وراثت و عوامل ژنتیکی است اما به گفته پزشکان مصرف برخی داروهای میگرنی و مصرف طولانی مدت کورتون از طریق خوراکی، تزریقی، پوستی و استنشاقی و به خصوص قطره های چشمی که معمولا برای درمان آلرژی و حساسیت چشمی تجویز می شوند، می تواند در افراد مستعد بیماری آب سیاه را ایجاد کند.

همچنین بیماری های قلبی عروقی، دیابت، داروهای آرام بخش و آنتی هیستامین ها نیز در بروز این بیماری موثر هستند.

– چگونه از وجود بیماری آب سیاه آگاه شوم؟

* در گلوکوم مادرزادی با علائمی از قبیل سفیدی قرنیه، اشک ریزش، ترس از نور و بزرگی چشم

* در گلوکوم زاویه باز که معمولاً علامتی ندارد مگر اینکه بیماری پیشرفت و اختلال در میدان بینایی ایجاد کند.

* در گلوکوم زاویه بسته حاد بیمار با علائم حاد کاهش دید در چشم، اشک ریزش، ترس از نور، دیدن هاله و رنگین کمان اطراف نورها، تهوع و استفراغ مواجه می شود و باید تحت درمان فوری قرار بگیرد.

– معاینه بالینی گلوکوم شامل چه مواردی است؟

اندازه گیری فشار داخل چشم، معاینه زاویه چشم، بررسی نمای عصب بینایی و تست میدان بینایی. در صورت نیاز چشم پزشک متخصص تصویربرداری از سر عصب بینایی و شبکیه را تجویز خواهد کرد.

– چه زمانی می توان به سراغ درمان لیزری کاهنده فشار داخل چشم رفت؟

جراحی با لیزر به تخلیه مایع از درون چشم کمک می کند. هر چند از این روش می توان در هر زمانی استفاده کرد ولی معمولا بعد از آزمایش درمان دارویی به کار می رود. در بسیاری موارد بیمار باید بعد از جراحی لیزری نیز دارو مصرف کند.

– ایریدوتومی لیزری در چه بیمارانی کاربرد دارد؟

در بیمارانی که دچار تنگی زاویه و یا گلوکوم زاویه بسته هستند. این جراحی از نوع سرپایی است و چشم پزشک با ایجاد یک منفذ در عنبیه باعث عبور آسان تر مایع زلالیه به زاویه چشم می شود.

– چه زمانی درمان با ترابکولوپلاستی لیزری انتخابی مناسب است؟

این روش برای درمان گلوکوم زاویه باز مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که طول موج به کار رفته در این تکنیک صدمه ای به سایر بافت ها وارد نمی کند چندین بار در طول زندگی قابل تکرار است.

* در چه صورتی سیکلوفتوکوآگولاسیون اندوسکوپیک درمان مناسبی است؟

این روش برای درمان اجسام مژگانی که باعث ترشح مایع زلالیه می شوند کاربرد دارد و می بایست در اتاق عمل انجام شود. این روش به طور معمول توام با عمل کاتاراکت یا آب مروارید توسط چشم پزشکان بیمارستان مهرگان انجام می شود.